jeugdzorgaanbieders krijgen drukke herfst
Alle Tags
Public & health
2 min lezen

Een drukke herfst in de jeugdhulpinstellingen

Tijmen Burggraaf gepubliceerd op september 1, 2020

De contractmanager in de Jeugdzorg krijgt een drukke herfst. De helft van de jeugdzorgaanbieders voorspelt liquiditeitsproblemen in het najaar nu de omzetcompensatie is afgelopen. Maar een groot deel van de aanbieders had al financiële problemen voordat de coronacrisis uitbrak. In het najaar gaat bovendien blijken of de voorspelde boeggolf zichtbaar wordt. De regio’s die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in de data- en informatiesystemen gaan dit najaar de vruchten van de investeringen plukken: zij kunnen nu echt datagedreven sturen en snel inspelen op de risico’s waar zij inzicht in hebben.

Jeugdhulpinstellingen ervaren liquiditeitsproblemen in het najaar
In juni publiceerde de Jeugd Autoriteit de laatste update van de corona-quickscan. Hierin gaf 52% van de jeugdhulpinstellingen aan dat zij liquiditeitsproblemen verwachten later in 2020. Tot en met juni dit jaar viel een terugval van omzet nog onder de compensatieregeling, maar nu moeten aanbieders op eigen benen staan. In de regio’s waar de financiële dashboards goed op orde zijn, kunnen contractmanagers risico's bij zorginstanties direct signaleren. Door meteen na de zomer afspraken te maken met de aanbieders met deze signalen ontstaat er later in het jaar ruimte.

Uitgestelde jaarverslag zorg - 1 oktober
De aanbieders die financieel ongezond de crisis zijn ingegaan lopen extra risico op liquiditeitsproblemen in het najaar. 1 oktober is een belangrijke datum. Dan is de uitgestelde deadline voor de jaarverantwoording in de zorg over 2019. De informatie uit de jaarrekeningen van zorgaanbieders is dit jaar essentieel om het totaalplaatje van de risico’s in te schatten. De kwalitatieve toelichting zal op 1 oktober bovendien specifieke informatie bevatten over hoe de aanbieder de crisis heeft beleefd. 1 op de 5 jeugdhulpinstellingen die het jaarverslag van 2019 al heeft gedeponeerd, heeft een risicovolle financiële positie aan het begin van 2020.

Boeggolf in de zorg 
Financiële zaken zetten dit najaar dus de toon, maar dat is niet het enige wat gaat spelen. Voor de zomer was er veel te doen over de boeggolf. Van uitstel komt geen afstel, maar juist een verzwaarde zorgvraag na de zomer, zo was de gedeelde verwachting. Regio’s die de cliëntenstromen goed inzichtelijk hebben, van macroniveau tot zorgpaden, gaan een eventuele golf terugzien in de dashboards.

Investeren in informatievoorziening werpt zijn vruchten af
De regio’s die de afgelopen jaren hebben geïnvesteerd in hun informatievoorziening gaan dit najaar de vruchten plukken op deze dossiers. Hun contractmanagers hebben het inzicht en worden direct op de hoogte gesteld van de ontwikkelingen in het zorglandschap, waar ze vervolgens proactief op kunnen inspelen. Dat is datagedreven sturen zoals het bedoeld is. De regio’s die de datavoorziening niet op orde hebben, lopen dit najaar het risico dat ze worden ingehaald door de ontwikkelingen en pas met de aanbieders om tafel gaan als de problemen al zijn ontstaan.

Proactief inzicht in zorgaanbieders
Annual Insight helpt jeugdregio’s om proactief inzicht in het zorglandschap te krijgen. Via de Aanbiedermonitor houdt Annual Insight de aangesloten jeugdregio’s op de hoogte van de belangrijkste inzichten uit de jaarrekeningen van zorgaanbieders over 2019.

Meer weten over de Aanbiedermonitor of hoe Annual Insight bijdraagt aan de ontwikkeling van interne informatievoorziening? Neem gerust een kijkje op de website of benader ons via een belafspraak via deze link of rechtstreeks via onderstaande gegevens

Tijmen Burggraaf
Manager Public & Health
+ 31 (0) 6 306 29031
tijmen.burggraaf@annual-insight.nl

Picture of Tijmen Burggraaf

Tijmen Burggraaf

Manager Public & Health Tijmen.burggraaf@annual-insight.nl